Ученически раници с ергономичен дизайн и ортопедичен гръб

Ергономична раница или раница с ергономичен дизайн е такава раница, която осигурява комфорт при носене и правилно разпределяне на тежестта по тялото.

Израстващи с ученика раници

Ергономичният дизайн на ученическите раници ergobag е обусловен от тези функционалности:

Какво означава ортопедичен гръб на ученическата раница и защо той е толко важен?

Ортопедичен е този гръб на раница, който може да допринесе за облекчаването на тежестта, като подпомага гръбначния стълб във всяка позиция при носене на раницата – така се избягват мускулни спазми и няма смушения в кръвоснабдяването.

Разтягаща се ученическа раница satch match Bule Crush

Гърбът на ученическите раници с ергономичен дизайн ergobag  и Satch е ортопедичен. Той е конструиран да се намества в лумбалната извивка на гръбначния стълб и да е плътно прилепнал към него.
Гърбът на раниците ergobag  и Satch се регулира спрямо височината на детето/тийнейджъра, за да се позиционира правилно в лумбалната извивка на ученика, дори когато той израства.

Резултатите са изправени гръб и рамене и разпределена тежест.

Регулациите, които осигуряват ергономичния дизайн на ученическите раници ergobag и Satch

Наличието на ергономичен дизайн и ортопедичен гръб при ученическите раници само по себе си не е достатъчно. Важно е те да се регулират спрямо височината на детето – за да може раницата да му пасва, да му е удобна, да се възползва от нейната ергономия, дори когато детето расте.

регулиране ученическите раници
  1. Стабилизираща алуминиева рамка. Точно както гръбначния стълб стабилизира гърба ни, раниците ergobag и Satch имат алуминиева рамка за това. Рамката се регулира към кривата на гръбначния стълб, за да бъде раницата идеално прилепнала към него.
    Вертикалният стабилизиращ ефект осигурява оптималното разпределение на натоварването, чрез преместване на теглото на съдържанието на раниците ergobag и Satch в по-силната област на таза.
  2. Анатомични раменни презрамки. Раменните презрамки са специално оформени, за да отговарят на анатомията на ученика и да се приспособят към растящото му тяло. Раниците ergobag са за началното училище – за деца с височина от около 1,10 м до 1,50 м. Раниците Satch са за по-големите деца с височина от около 1.40 м до 1.80 м.
  3. Регулируема на височина гръдна каишка. Гръдните каишки „прибират“ раменните презрамки и не им позволяват да паднат от раменете. Спомагат и за фиксирането на раницата към гърба, така че да не се измества настрани при носене и тичане.
  4. Широк колан за кръста. Подплатеният колан за кръста отнема напрежението от раменете и гърба, като премества по-голямата част от теглото в по-силната тазова област през алуминиевата рамка.
  5. Дишащ ортопедичен гръб. Гърбът се настройва да прилепне за кривата на гръбначния стълб и да държи раницата близо до гърба.
  6. Иновативен шнур за раниците ergobag. Функцията му е да прибере и запази съдържанието на раницата възможно най-близо до тялото, като по този начин намалява ефекта от провисване.

Обобщение:

Ергономичен дизайн е този, който позволява раницата да е плътно прилепнала към гърба, на правилното място и има съответните регулации за това. Целта е товарът да се разпредели по целия гръб и усещането за тежест да е по-малко от обичайното.

Ученическите раници ergobag имат сертификат за ергономичен продукт от IGR e.V.

Сертификат IGR за ергономия на раници

IGR е национална (немска) асоциация и работи под мотото „Ние укрепваме гърба си“. Членовете ѝ са физиотерапевти, учители по физическо възпитание, лекари, физически лица и организации, които имат съответните знания и се интересуват от темата.
Тестовете се основават на избраните стандарти DIN 33419 и EN ISO 15537 и техните насоки за ергономичност и професионална безопасност.