Сравнение на стандартна ученическа раница и на раница с колелца за първи клас

Ученическа раница или раница на колелца? Коя е по-подходяща за ученика в първи клас? Важен въпрос, актуален за всеки родител при избор на ученическа раница за първокласник.

Изгледайте видеотото, за да видите как се справят децата с двата типа раници в реална среда.

При избор на подходящата ученическа раница за първи клас, често актуален е въпросът дали раницата с колелца е по-доброто решение. Основният аргумент е, че малките ученици трябва да носят много материали в училище, а с раница на колелца на децата няма да им се налага да носят този товар на рамената си.

Дали това е така?

Оказва се, че раницата на колелца обикновено е неудобна, неподходяща и повече затормозява децата, отколкото да им помага.

Ето някои примери защо раницата на колелца не е подходяща за учениците:

Стойката на ученика при носене на раницата

С подходящата ученическа раница, с дизайн, съобразен с детската анатомия, раменете и тялото на ученика са изправени.

Когато се ползва раница – тролей, главата и тялото на детето са приведени напред, за да може да се тегли раницата.

чистота на ученическата раница

Чистота на ученическата раница

При ползване на стандартна раница, тя се носи от детето на гърба и не събира праха от улицата.

При раница – тролей, тя се тегли по улицата и събира прах, кал и други нечистотии. За да се използва у дома, трябва да се почистят колелцата и основата на раницата, преди да се занесе в детската стая.

Наличие на механизъм и колелца

Раницата – тролей има колелца и механизъм, който ги върти. Когато колелцата минават често през бордюри, камъчета, кал, неравности и др., това води до по-бързо амортизиране, а често и до счупване на колелцата на раницата. Трябва да се има предвид възможността за сервиз и подмяна на колелцата.

Свободно движение

Ученическа раница или раница на колелца - какво да изберем за първокласника? | ergo-bags.bg

Когато детето е с ергономична ученическа раница ergobag, ръцете му са свободни, благодарение на колана за кръста и гръдната каишка, която не позволява презрамките да се разтворят при носене. Това стимулира свободното движение на децата и не ограничава разглеждането наоколо и тяхното любопитство.

С ученическа раница – тролей, децата са ангажирани с движението на раницата. Те отделят повече внимание на тегленето ѝ, отколкото да разглеждат света наоколо. Едната ръка (а понякога и двете) е зад тялото и е заета с дърпане на раницата.

ученическата раница в парка

Преминаване през неравности и дупки

С ученическа раница, която се носи на гръб, преминаването през неравности е лесно и забавно за децата. Те често прескачат локвите и дупките без проблем.

С раница на колелца, преминаването през дупки и по-големи неравности, е трудно и затормозяващо. Понякога дори трябва да се вдигне цялата раница, за да се премине през тях.

Преминаване през локви

С ученическата раница, която не е тролей, локвите лесно се заобикалят или прескачат.

С раница, която е на колелца, преминаването и заобикалянето на локви е трудничко. Трябва да да се заобиколи или да се вдигне раницата и да се пренесе. Децата обикновено преминават директно през локвата, което е забавно в момента, но създава неудобство у дома.

ученическа раница или раница тролей

Преминаване през бордюри и пресичане на улици с павета

Със стандартна ученическа раница това е лесно и не изисква особено внимание. То е свободно и лесно като детска игра.

С раница – тролей, бордюрите са проблем. Децата трябва да повдигнат цялата раница, за да се качат на бордюра на улицата. При слизане пък, трябва да се дърпа по-внимателно, за да не се повредят колелцата и механизма на раницата. Проблем е пресичането на улица с павета. Тогава движението на колелцата на раницата е затруднено и бавно, тресе се цялата раницата. Пресичането на улица с неравности обикновено става по-бавно.

носене на ученическата раница по стълби

Стълбите пред и вътре в училище

С подходящата ученическа раница, стълбите пред училището и между етажите не са никакъв проблем за децата.

При ползване на ученическа раница с колелца, стълбите са истински кошмар. Качването е трудно и изисква вдигане на цялата раница. Дори ако родителите пренесат раницата през стълбите до фоайето на училището, движението между етажите през деня се прави от децата.

Слизането по стълбите в училището с раница – тролей, в случаите, когато раницата се дърпа надолу (а не се вдига цялата), води до множество удари по колелцата на раницата и тяхното бързо амортизиране и чупене.

Израстващи с ученика раници

Избирането на ученическа раница за първокласник не е шега работа

Трява да се подходи сериозно и да се проучат различни модели и марки ученически раници. Често родителите търсят лека раница или раница – тролей, мислейки за тежестта на учебниците в нея.

Важно е не дали самата раница е лека, а дали правилно и раномерно е разпределена тежестта ѝ при носене, за да не се изкривява стойката на детето.

Разгледайте различните модели ергономични ученически раници за първокласници ergobag, произвеждани от немския производител Fond of GmbH.