Лентата за гърдите и коланът на кръста трябва да са закопчани винаги, защото така теглото на раницата е разпределено оптимално.

Но как това послание да стигне до децата? Как да убедите детето си, че каишката на гърдите и широкия колан за кръста трябва да са закопчани винаги?

Изграждане на навик за ученическата раница

Няма съмнение, че ще има сутрини когато закъснявате. Не сте чули алармата, не сте се събудили навреме, а ученическата раница не е готова. А къде са гуменките и екипът за физическото, водата и плод/закуска приготвени ли са?  В тези припряни сутрини нямаме време да напомним на децата да закопчаят гръдната каишка и колана за кръста на ученическата раница, за да им е по-удобна за носене. За да е по-лесно на всички, това действие трябва да стане рутина за децата, както миенето на зъбите. Децата в началното училище се радват на усещането, че са пораснали, стават по-независими и правят все повече неща без помощта на мама и татко. Ученическата раница си е важна част от ученическия живот на най-малките и е добре те да се справят сами с нейното настройване и регулиране.

Указания за закрепване и регулиране на ученическата раница ergobag

  1. Започвате от долу нагоре.
  2. След като раницата е подредена и е сложена на гърба, закопчайте колана за кръста.
  3. Затегнете колана за кръста и закопчайте презрамката през гърдите.
  4. Накрая прилепете ученическата раница към гърба с помощта на двете раменни презрамки.

По този начин ученическата раница е сложена правилно на гърба на детето и тежестта ѝ е правилно дистрибутирана от раменете към по-силната тазова област.

Инструкциите за регулиране и на ученическите раниците ergobag има тук.

Лесен трик да убедите детето да закопчава каишките

Понякога трябва да се положат повече усилия, за да убедим децата в използването на нещо полезно. Ето един лесен трик, с който можете да убедите дори най-несговорчивото дете да закопчава гръдната каишка и колана за кръста всеки път. Съберете няколко пълни бутилки с вода, стъклени или пластмасови. Подредете ги пред детето и го помолете да си сложи празната ученическа раница ergobag, без да закопчава гръдната каишка и колана на кръста. Започнете да поставяте бутилките в раницата една по една и помолете детето да носи раницата, докато му стане тежко и неудобно. Свалете раницата и починете за кратко. След това повторете целия процес, но със закопчани гръдна каишка и колан за кръста, без детето да знае колко бутилки поставяте в раницата. Ще останете изненадани колко по-голяма тежест децата могат да носят удобно, само заради закопчаните гръдна каишка и колан на кръста. И най-важното – забавлявайте се с този експеримент! 🙂

Закопчаните презрамки освобождават ръцете на децата и разпределят по-добре тежестта на раницата

тежестта на ученическата раница